Gitarın Anatomisi

Gitar modern çağların en güzel enstrümanlarından biri olarak eski bir geçmişe sahiptir. Asurlara ve Hititlere dayanan bir geçmişe sahip olan gitarlar modern dünyaya İspanyollar tarafından 1800’lü yıllarda günümüzün modern gitarının temeli Sor tarafından atılmıştır. Daha sonra Dionisia Aquada gitarın tüm dünyada sevilmesinde rol oynamıştır. İranlılardan Müslüman kültürüne geçen gitarın İspanya’nın fethi ile İspanyollara geçtiği görüşü de ayrı bir görüştür. İslam kültüründe resim, heykel müzik gibi sanatlar pek fazla gelişmemiştir.

Gitarın Bölümleri

Sap, köprü, eşik, manyetik (pasif-aktif), tremolo kolu ve akorttan meydana gelen gitar tür olarak da klasik gitar, elektro gitar, bas gitar, akustik gitar,jazz gitar,12 tel gitar,7 tel gitar, perdesiz gitar olarak çeşitli türlere ayrılırlar.

Gitarın yapı malzemesi

Gitarlar hangi malzemeden yapılır yerine gitarlar hangi ağaçlardan yapılır şeklinde sormak gerekir.

  • Abanoz ağacı
  • Gül ağacı
  • Akça ağaç
  • Maun
  • Kızıl ağaç
  • Ihlamur ağacı
  • Sedir ağacı gibi ağaçlardan yapılmaktadır.

Jazz ve Blues tarzı için en çok tercih edilen akustik gitarın yapımında kullanılan ağaç genel olarak Maun’dur.

Ağaç seçimi gitarın çıkarması istenen ses ile yakından alakalıdır. Örneğin bol sustainli ton için maun ağacı kullanılırken bas tonlar için abanoz ağacı tercih edilebilir. Gitarlar mevsimsel koşullara bağlı olarak deforme olabilirler. Kaliteli gitarlar yukarıda sayılan ağaç türlerinden imal edilirler. Bunun yanında Çin malı 40-50 liralık sahte gitarlar da satılmaktadır.

Klasik gitarların orta kısmındaki yuvarlak boşluk tellerin titreşimleri ile farklı seslerin ortaya çıkmasını sağlar. Klasik gitarlarda 6 tel kullanılır. Akustik gitarlarda teller tamamen çeliktendir ve son derece gerginleştirilmiş tellerle klasik gitardan daha temiz ses elde edilir. Akustik gitarlarda elde edilen ses aynı zamanda daha serttir. Elektrogitarlar ise amfiye bağlanarak çok daha yüksek ses elde etmek için kullanılırlar. 4-5-6-7 ve 12 telli olarak imal edilen bas gitarlarda ses 1 oktav daha kalın çıkmaktadır.

Perdesiz gitarı ülkemize ve dünyaya kazandıran ve Türk müziğine uyum sağlayan gitarı ile eşsiz müziklere imza atan Erkan Oğur gitara ve onun sesine farklı bir renk farklı bir soluk getirmiştir.

Erkan Oğur’un perdesiz gitarından dinlenen müzik Mevlana ile bütünleşmiş Ney’in kalplerde yarattığı tarifsiz hoşluk esenlik  kadar gizemli bir kaynaktan beslenir. Hiçbir batı kaynaklı gitarda Erkan Oğur’un perdesiz gitarındaki kadar dinlendirici rahatlatıcı ve huzur verici tonlar üretilemez. Bu nedenle her gitarın belirli sesler için özel olarak üretilebileceğini unutmayalım.

Gitar Kaç Parçadan Oluşur?

Gitarda sap kısmı klavyenin bulunduğu kısımdır. Truss rod metal ayar çubuğu da sapın içinden geçmektedir. Köprü kısmı genel olarak metalden imal edilirler ve tellerin gerdirildiği ve farklı ses renginin elde edilebildiği kısımdır. Bazı modellerde hareket edebilir şekilde imal edilirler. Eşik kısmı ise kemik veya plastikten imal edilen burgu öncesi sonlandırılan kısımdır. Tremelo kolunu öne-arkaya gevşetme yolu ile ses inceltilip kalınlaştırılabilmektedir.

Gitar Ücretleri

Gitarlar giriş seviyesi orta seviye ve üst düzey seviye gitar çalanlara hitap edecek şekilde farklı tel sayılarında ve farklı ağaçlardan imal edilerek farklı bütçelere hitap ederler. 50 liraya Çin malı gitar bulabileceğiniz gibi-ki bu gitar değildir- giriş seviyesi için yeni başlayanlara özel imal edilen 120 liralık gitarlar vardır. Örneğin Laguna CG851-BR Mavi Klasik Gitar, gitarpark’ta 118 lira gibi ucuz bir fiyatla satılmaktadır. Bununla beraber kaliteli bir gitar için 1500-2000 lirayı gözden çıkarmak gereklidir. Giriş seviyesi gitarlara harcanan paralar, gitar öğrenildikten sonra yeni ve üst model gitara ihtiyaç duyulacağı için boşa gidecektir.